PRVI PUT NA JEDRENJU

1. Pasoš, lična dokumenta i putno osiguranje;
2. Priručnu apoteku u kojoj je potrebno da se nalazi: nešto protiv mučnine, hanzaplast, probiotik, krem ili gel za ubode insekata, nešto protiv bolova, repelent za insekte, pantenol krem ili jekoderm, nešto za alerigiju i uobičajne lekove koje koristite;
3. Uobičajna kozmetika a obavezno i mleko za sunčanje, hidrirajuća krema za lice i telo. Ako imate dugu kosu obavezno poneti fen (neke marine poseduju fen za kosu u delu gde su tuševi). Kozmetiku je najbolje spakovati u neseser sa pregradama koji je moguće zakačiti i lako manipulisati sa njim zbog korišćenja toaleta i tuševa u marini. Najbolje ako je vodootporan. Preporučljivo je da kozmetički proizvodi budu u plastičnoj ambalaži i srednje veličine;
4. Sprej za komarce (obavezno da bude sprej jer za jedrilicu nisu praktične tablete i tečnosti koje rade na struju);
5. Peškir za sunčanje i plažu i set od velikog i malog peškira koji mogu nalaziti i na jedrilici ali nije obavezno. Sugestija je da ponesete više peškira.
6. Garderobu koja je prijatna i omogućava nesmetano kretanje po jedrilici (trenerke, šortsevi, majce, suknje…. preporuka je da svaki komad garderobe ima džep koji može da se zatvori. Barem po jedan komad toplije garderobe – dug rukav i nogavice i jaknu koja ne propušta vetar i kišu. Duksericu sa dugim rukavima i kapuljačom obavezno bez obzira na doba godine. Garderoba treba da bude prilagođena periodu u kojem planirate jedrenje. Ponesite i garderobu za večernji izlazak. Preporuka je da odeća koju nosite ne mora da se pegla;
7. Kupaći kostim ako je moguće više komada. Po želji kapa, naočare za plivanje ili ronilačka oprema;
8. Kačeket, naočare za sunce i rukavice koje će te koristiti kada budete hvatali konopce na brodu (verujte da su rukavice jako dragocene);
9. Obuću koja se ne kliza i ne ostavlja tragove na brodu (da ima beli đon), patike, japanke, papuče i obuću za večernji izlazak;
10. Preporučujem i pidžamu prilagođenu vremenskom periodu kada planirate jedrenje;
11. Nemojte preterivati u nošenju stvari na jedrenje jer je prostor u jedrilici ograničen a i sve što pakujete pakujte u meku putnu torbu. Kofer i tvrde putne torbe na jedrilici nemate gde da smestite.
12. Mobilni telefon, fotoaparat sa punjačima i baterijama. Ako posedujete dron obavezno ga ponesite.

Kada ovako pogledate ovaj spisak izgleda čudno. Da bi shvatili koliki je značaj svake od navedenih stavki evo i malog objašnjena za svako stavku iz moje perspektive.

1. Za ovu stavku nema baš puno objašnjena pasoš i lična dokumenta ali je preporuka da imate putno osiguranje, ne samo za jedrenje već za svaki odlazak u inostranstvo.

2. Priručna apoteka je važna stvar na svakom putovanju a pogotovo na jedrenju jer niste u mogućnosti da otrčite do najbiliže apoteke. Ako idete na brod a niste pre toga nikada bili obavezno kupite tablete ili flastere protiv mučnine. Najbolje je kupiti one na prirodnoj bazi gde je đumbir osnovni sastojak. Iz moje perspektive neće vam biti potrebno ali ipak da imate. Ostale navedene stavke treba da imate sa sobom mada dosta toga već postoji u setu sa medicinsku pomoć na jedrilici. Ponesite obavezno neku kremu za ubode insekata, ipak bićete u prirodi.

3. Po pitanju kozmetike nema potrebe za preterivanjem. Gel za tuširanje, šampon za kosu i balzam, krema za lice i telo i ostale sitnice koje koristite svakodnevno je sasvim dovoljno. Što se tiče nesesera moj predlog je da bude neka vrsta nesesera sa pregradama (radi lakšeg korišćenja a pri tom mislim na to da vam u jednoj pregradi bude četkica za zube i pasta i krema za lice a u drugoj gel za tuširanje i šampon, balzam i tako da pri tuširanju u kabini nema nepotrebnog preturanja) i koja ima neku vrstu ručke na sebi da može da se okači. Ovo mnogo znači kada koristite tuševe i toalete u marinama, sve na jednom mestu a može i da se zakači a uz to je i vodootporan. Sva kozmetika treba da bude srednje veličine i preporučljivo je da bude u plastičnoj ambalaži. Na brodu police nisu baš visoke a i brod se malo ljuja pa kada poleti sa jedne na drugu stranu složićete se lakše je da bude plastična ambalaža.

4. Vrlo bitna stvar. SPREJ ZA INSEKTE!!!! Tablete i tečnosti koji koriste struju nisu zgodni za brod. Ipak to je kampovanje na moru. Kada imate sprej za insekte za vas zime nema. Naprskate kabinu pre spavanja i uzivate u noći na moru.

5. Po pitanju peškira za ličnu higijenu na nekim brodovima nalazi se na brodu jedan veliki i mali peskir. Ali za svaki slučaj ponesite sa sobom i to ako je moguće dva velika i dva mala peškira. Biće lakše da se zabog sušenja. Isto važi i za peškir za plažu.

6. Po pitanju garderobe molim vas nemojte preterivati. Trebaju vam majce i šortsevi i neka suknja i trenerka. Bitno je da na garderobi imate džep koji možete da zatvorite da kada stavite nešto unutra a kada se krećete po brodu nema bojazni da će ispasti. Garderoba treba da bude pamučna i lagana. Ponesite i nešto za izlazak ali i tu bez preterivanja. Preporuka je da garderoba ne zahteva preterano peglanje. Iskreno ja sam obukla 10 posto onoga što sam ponela.

7. Kupaci kostim ako možete ponesite više komada kao i svu opremu za kupanje i ronjenje akto to volite. Meni je trebalo više komada kupaćih kostima jer se presvučem posle svakog kupanja i onda normalno funkcionišem na brodu jer ovo nije plaža. Ovo je odmor na moru a ne pored mora.

8. Mislim da za ovu tačku nema potrebe za pojašnjenjem osim za rukavice. Ako ste aktivni član posade i pomažete skiperu prihvatate kanape onda su vam rukavice neophodne (kanapi su iz mora i mogu biti mokri i pomalo prljavi ali se lakše manipuliše sa rukavicama i lakše se zateže konopac). Mogu da posluže i one za vožnju bicikla.

9. Po pitanju obuće potrebno je da bude udobna i da se ne kliza i da je đon bude beo da ne bi ostavljao tragove na brodu. Ponesite i neku obuću za večernji izlazak.

10. Ponesite neku pidžamu za spavanje prilagođenu vremenskom periodu u kojem planirate da idete na brod. U proleće i jesen večeri mogu biti hladnije.
Sve ostalo je potpuno jasno. Ostaje vam samo da se spakujete i da krenete na najlepši odmor na moru. Uživaćete svakog trenutku.

Srećan put.